Másrészről viszont apám családjának elismerésre méltó, és csökönyösségében éppoly bosszantó optimizmusa is nyomot hagyott a kamrán: a bödönnyi disznózsír mellett vidáman porosodik egy XVI. századi spanyol recept szerint készült citromos kolbász, a tyúkólban előfordult már versenygalamb és csillagos homlokú rackabárány is, és soha, de soha semmit nem dobunk ki, mert valamire majd csak jó lesz egyszer.
Aztán persze ez a gyerekek kamrája is, ötünk lassan negyven éve tartó válogatóssága, életünk szakaszai: húszéves osztrák fűszerkeverék nővéremtől, a tízéves, beszáradt amerikai mustár bátyám hozománya; tőlem százféle méretű doboz, amibe végre el lehetne pakolni mindent, két öcsémtől halkonzerv, pizzafűszer, elfeledett szaloncukor-rejtek.
Ettől anyámé mégis ez a kamra: mindent és mindenkit befogad. És ha sokáig figyeled, végül megtalálod a sok kacat, morzsa, félbehagyott rendszerezés és por alatt anyám valódi, forradalmár lelkét: minden zacskó, tasak, csetresz, rekesz és boríték pontosan az Itt nyílik felirattal átellenes oldalon van nagy türelemmel és odafigyeléssel szétmaracangolva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése