2012. június 4., hétfő

Lengyel almatorta



A pofátlanság tényleg nem ismer határokat. Pofátlanul egyszerű recept következik egyenesen Lengyelországból. Annyira ravasz, hogy annak ellenére, hogy az almás dolgokért nem rajongok túlzottan, kénytelen voltam kipróbálni, sőt meg is kóstolni - olyan jól sikerült, hogy legközelebb rebarbarás-epres, vagy sárgabarackos verzióban is meg fogom csinálni, az egyszer biztos. Ráadásul tojás sem kell bele, ami a vegán étrendet követőket biztosan felvillanyozza, bár a tojásárakat tekintve én sem bántam különösebben.

Légkeveréses 175 fokon 50 perc

Hozzávalók:
1,5 kg alma (10-12 db)
2 cup (fél liter) liszt
2 cup (fél liter) búzadara
1 cup (negyed liter) cukor
Ízlés szerint vaníliáscukor (én két tasakkal használtam), fahéj, citromhéj, 1 kis csipet só
10 dkg hideg vaj (dobd be a mélyhűtőbe 10-15 percre)
(a biztonság kedvéért 1 tasak sütőpor, de akár el is hagyható)

A száraz hozzávalókat (liszt, gríz, cukor, fahéj, sütőpor, só) keverd össze. Egy kerek sütőformát olajozz ki.
Az almát megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Az almából kifolyó nedvesség fogja összetartani a száraz hozzávalókat, így alakul ki a tészta sütés közben, így a lereszelt almát nem kell kifacsarni. Ez a receptben a ravaszság.
A száraz hozzávalók harmadát elterítjük a sütőforma alján, majd ráegyengetjük a reszelt alma felét. rászórjuk az egyik tasak vaníliáscukrot. Következik a lisztes keverék újabb egyharmada, majd a reszelt alma második fele, vaníliáscukor-szórás, végül a maradék száraz réteg. A hideg vajat ráreszeljük a tetejére, majd az előmelegített sütőben nagyjából 50-55 perc alatt készre sütjük.

Elkövettem azt a hibát, hogy nem reszeltem, hanem kockákra vágtam az almát (a reszelt alma látványától megmagyarázhatatlan módon elfog a borzongás), viszont így nem keletkezett elég folyadék ahhoz, hogy a száraz hozzávalók legalsó rétegét is egybefogja. Ha veled hasonló fordulna elő, szurkáld meg a torta tetejét egy kínai evőpálcikával mondjuk, önts a lyukakba vizet, majd tedd vissza még 10-15 percre a sütőbe.
Gyerekekre is rábízhatod akár, annyira egyszerű az elkészítése - ráadásul nagyon finom!



2 megjegyzés:

  1. hahó, mekkora a forma? pont almatorta receptet kerestem!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...