2012. október 20., szombat

Citromos kevert piskóta


Az első sütemény, amit önállóan sütöttem - egy egyébként nagyon rossz szakácskönyvből: az még hagyján, hogy néhány lépést és hozzávalót valahogy sikerült kihagyni a receptek többségéből, de ahol a fordító a szódabikarbónát nátronnak fordítja, a szerkesztő meg még helyben is hagyja ezt a hülyeséget... szóval óvakodj a kisalakú, keményfedeles szakácskönyv-sorozattól, mert ugyan szép képek vannak benne, de ha nincs elég tapasztalatod, hogy rájöjj a turpisságra, akkor nagyon rossz élményeid lesznek.
A fentiek ellenére a citromos kevert piskóta  tényleg nagyon egyszerű recept, érdemes az alapvető hozzávalók arányait megtanulni, és aztán lehet variálni mindenféle ízben.

Légkeveréses 175 fokon 45-50 perc

Hozzávalók:

4 tojás
1,5 dl étolaj
1,5 dl tejföl
1 csomag vaníliáscukor, vagy 1 teáskanál kivonat
2 citrom héja
1 citrom leve
(a másik citrom levére a mázhoz lesz szükség)

20 dkg cukor
20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só

Összekeverjük külön-külön a száraz és nedves hozzávalókat, majd a két keveréket összevegyítjük - nyugodtan dolgozzunk kézi habverővel, vagy fakanállal, csak semmi fakszni.
Kivajazott-kilisztezett 22-24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük a tésztát, majd az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Ha elkészült a piskóta, hagyjuk a formában, egy pálcikával szurkáljuk meg, és még forrón öntsük le az alábbi sziruppal:

3 evőkanál porcukor
a másik citrom leve

A keveréket hevítsük fel, majd hagyjuk gyöngyözve forrni 4-5 percig.

Ne aggódj, a tészta magába fogja szívni az összes szirupot, és tálalásig nem is kell babrálnod vele: csak hagyd teljesen kihűlni a sütőformában. Kifejezetten ajánlom ezt a receptet kezdőknek, mert semmiféle technikai tudás nem kell az elkészítéshez. Általában előfordul, hogy a sütés közben felreped a tészta, de emiatt nem kell aggódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...