2013. február 9., szombat

Makadámdiós-fehércsokis blondie


Vicces dolog is lenne, ha létezne gasztronómiai teológia, és szakássapkájukat földhöz csapdosva azon vitatkoznának neves kulináris kandidátusok, hogy létezik-e evolúció, vagy minden receptet hat nap alatt írt meg az Isten. Ha létezne is ilyen, én valószínűleg az evolúciós tanokat vallanám magaménak (mintha egyébként bárkinek lenne más választása), kedvenc példám ebben a vitában pedig a blondie receptje lenne.
Mert ugye van a brownie, ami - már ha hihetünk Wikinek - úgy fejlődött ki, hogy felmerült az igény olyan süteményre, ami ötvözi a tortafélék (piskóta, genoise) strukturális adottságait a kekszfélék egyszerűségével és kiadósságával (már ha van ilyen szó), ráadásul könnyen szállítható is. A blondie pedig a brownie egyik alfaja azok számára, akik annyira nem rajonganak a csokoládéért (én).

23*33 centis sütőformában, 180 fokos sütőben 20-25 perc

Hozzávalók:

25 dkg liszt (+ 1 evőkanálnyi a sütőformához)
1,5 teáskanál sütőpor
1 csipet só
18 dkg olvasztott vaj (+2 dkg a sütőforma kikenéséhez, összesen 20 dkg)
25 dkg barnacukor
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor, vagy teáskanálnyi kivonat
2 tojás
20 dkg durvára aprított, jó minőségű fehércsokoládé
15 dkg durvára aprított makadámdió

Jusson eszünkbe a kekszkészítés egyszerűsége: a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só) keverd össze, egy másik tálban az olvasztott, szobahőmérsékletűre visszahűtött vaj, a cukrok, a felvert tojás keveredjen el, nem is túl alaposan. Végül öntsük egybe a kettőt, majd adjuk hozzá az ízesítőket: a csokit, a diót, a vaníliát.
Kivajazott-kilisztezett formában, előmelegített sütőben süsd addig, míg a tészta széle aranybarnára nem sül, és elkezd elválni a sütőtál oldalától. A tűpróba egyrészt azért nem ajánlatos, mert tuti, hogy beleszúrod egy csokidarabba, másrészt, mert nedvesen-ragacsosan a legjobb a tészta.
És mégsem istenkáromlás még melegen vágni egy szeletet, rákanyarítani egy gombóc vaníliafagyit, és két falat között sóhajtozni, hogy hát ez isteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...