2012. május 8., kedd

Stefvag, krumpür, párkáp


A vasárnapi ebéd. Amikor illatba borul az egész társasház, Vilma néni már megint ehetetlen vékonyra klopfolta a rántott húsnak való borjúszeletet (legalábbis félórás kopácsolás nekünk, az alatta lakóknak erős túlzásnak tűnik), és a másodikon lakó megélhetési anyuka már megint dél körül ér haza a bevásárlásból, hogy feltegye a húslevest. A férj és gyerekek különösebb elkeseredés nélkül kenik meg a mostanára hagyománnyá vált vasárnap délelőtti vajaskenyeret, mert tudják, hogy délután négyig itt ebéd nem lesz.
Mivel csak jókedvemben főzök, arra még nem volt prezident, hogy összeállítottam volna egy háromfogásos vasárnapi ebédet, de mostanra azért már eljutottam idáig, hogy egy háromkomponensű főételt tegyek az asztalra. Voltaképpen nem is a receptek összevadászása volt a nehéz feladat, hanem a főzés kitalálása: mi legyen a hús, a köret? Milyen sorrendben, milyen lépésekkel haladjak úgy, hogy minden egyszerre legyen kész? Az egyik kasszikus vasárnapi hármas került így két hete az asztalra: Stefánia vagdalt, párolt káposzta és krumplipüré.
A krumplipüré meg párolt káposzta receptjét tőlem aztán hiába várod, mert ez az a két étel, amit vagy egyáltalán nem tudsz elkészíteni, ami azt jelenti, hogy nem is főzöl soha, és nem is akarsz, vagy pedig megvan a saját recepted, akkor meg minek jártassam a blogot?

Azért a Stefánia vagdalt receptje itt van:

180 fokon 1 óra + 200 fokon 15-20 perc

Hozzávalók:
60 dkg darált sertéshús (egészségesebb életet élő öcsém darált pulykahússal játszik, és apróra kockázott almát kever hozzá, hogy a hús szárazságát ellensúlyozza)
5 főtt tojás
2 szikkadt, tejbe áztatott, majd kifacsart zsemle
2-3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál csípős (angol, ha van, Szinbádnak is az a kedvence) mustár
só, bors
kevés olaj a tepsi kikenéséhez, meg a hagymapirításhoz

A hagymát apróra vágjuk, és zsíron, vagy más zsiradékon megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, hogy hűljön egy kicsit, nehogy a húshoz kevert nyers tojást kicsapja a forróság. Minden hozzávalót (a főtt tojás kivételével) könyékig maszatosan keverj össze. A darálthúsos keverék harmadát-felét simítsd téglalappá a vékonyan olajozott tepsiben, fektesd rá a főtt tojásokat. Most úgy csináltam, hogy a tojások legvégét levágtam, így gyakorlatilag folytonos lett a tojássor. Simítsd rá a tetejére a maradék darálthúsos keveréket, majd 180 fokra előmelegített sütőben alufóliával fedve süsd egy jó órát. Tekerd fel a sütőt 200 fokra, a tepsiről vedd le a fóliát, és 15-20 perc alatt süsd pirosra a vagdaltat.

És akkor a sorrend, hogy minden egyszerre legyen meg:

1) Tojásfőzés, közben káposzta felaprítása
2) Vagdalthús bekeverése, közben főtt tojás hűl
3) Állítsd össze, tedd sütőbe a vagdaltat
4) Tedd fel a káposztát főni (a következő lépések során nézegess vissza rá)
5) Pucold meg a krumplit, tedd fel főni
6) Tarts egy kis szünetet - mondjuk teríts meg
7) Hús pirítása
8) Készítsd el a krumplipürét
9) Tálalj
10) Egyetek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...