2012. július 9., hétfő

Cseresznyés sajttorta sütés nélkül


Ha buliba hívnak, pláne, ha még meg is kérnek rá, muszáj sütit vinni. Tervezed, hogy amarettós-sárgabarackos tortát viszel (még egy próbasütésre is rászánod magad), de aztán a kutya meleg keresztülhúzza a számításaidat: ez a pokoli idő a sütő bekapcsolása nélkül is alig elviselhető, hát mi lesz így?
Sütés nélküli sajttorta, az lesz. Ez a recept olyan finom, olyan könnyű, hogy a következő reggel, másnaposan is sikerült még egyet összeütni negyven perc alatt.

Hozzávalók (22 cm-s formához):

A torta aljához:
1 csomag Zabfalat morzsává törve
2-3 evőkanál barnacukor (vagy fehér, de ha elég édesnek találod a kekszet, el is hagyhatod)
10 dkg olvasztott vaj
ízlés szerint fahéj, szerecsendió

A tortakrémhez:
25 dkg krémsajt (Philadelphia - még mindig nem sikerült jobb alternatívára találnom, a Skála-piacos dán krémsajt meg most éppen hiánycikk sajna)
10 dkg cukor
2,5 dl zsíros tejszín (min. 30%-os)
1 teáskanál vaníliakivonat, vagy tasaknyi vaníliáscukor

Kezdjük azzal, hogy a tejszínt betesszük a mélyhűtőbe, mert csak alaposan lehűtve fogjuk tudni felverni.

A kekszmorzsát összekeverjük a (barna)cukorral és a fűszerrel, hozzákeverjük az olvasztott vajat és kipacsázzuk vele egy kapcsos tortaforma alját. Ha kivehető aljú piteformára sikerült véletlenül szert tennünk, értelemszerűen az oldalát is tapasszuk ki. Tegyük be a hűtőbe, míg a krémet elkészítjük.

A szobahőmérsékletű krémsajtot felhabosítjuk a cukorral és a vaníliával. Verjük fel a tejszínt. Adjuk hozzá a cukros krémsajthoz - a hab egyharmadát keverjük flegmán, a maradékot óvatosabban forgassuk a krémhez, nehogy összetörjön (nem fog egyébként, ha a tejszínt elég alaposan behűtöttük). Az elkészült tortakrémet simítsuk a morzsával kibepacsált tortaformába. 3-4 órára tegyük be a hűtőbe (vagy akár készítsük el előző este).

A cseresznyés feltéthez:
3/4 kg cseresznye kimagozva
Ízlés szerint cukor (10-15 dkg)
1-2 dl víz
fél citrom leve
Ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, de olyanról is hallottam már, aki mandulakivonattal játszott
3-4 evőkanál keményítő

Azért ilyen nagyon esetleges a recept, mert egyrészt attól is függ, hogy mennyire szeretnéd sűrűre, másrészt meg, hogy mennyire leves a cseresznye. A lényeg, hogy ne félj a megérzéseidet követni, mert elrontani lehetetlen. A vizet, a citromlevet, a fűszereket add hozzá a keményítővel elvegyített cukorhoz, alaposan keverd össze. Öntsd rá a kimagozott cseresznyére, tedd fel főni. Felforrástól számítva 5-10 percig alacsony lángon párold, addig, amíg a leve már nem opálos, hanem áttetszővé válik. Ha túl sűrűnek találnád, adj hozzá vizet, ha túl híg lenne esetleg, akkor egy kevés vízben oldj fel 1-2 teáskanál keményítőt, úgy add a főzethez. Én egy-két csepp ételfestéket is tettem hozzá (mert szeretem, ha reklámpiros). Hűtsd ki teljesen, majd simítsd rá a kihűlt torta tetejére.

Olyat is játszhatsz, hogy csinálsz még egy adag citromkrémet is (recept a mini cheesecake-nél), és az alaptorta mellé két ibrikben teszed az asztalra a cseresznyés meg a citromos feltétet, aztán majd mindenki adagolja a szelet tortája tetejére, ahogy akarja. A hátulutője ennek a megoldásnak, hogy egyféle feltéttel is minimum két szeletet kér mindenki, kétféle feltéttel ez minimum megkétszereződik, így, ha nem ügyelsz, az orrod elől eltűnik az egész torta, és mindenki azzal próbál viccelődni, hogy a nagy melegben szublimált.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...