2012. július 5., csütörtök

Mogyoróvajas-kókuszos keksz


Elrettentő meleg van. Ilyenkor a túlélési ösztön megálljt parancsol minden sütés-főzési szándéknak, de ha már elsötétített szobába kényszerül az ember, legalább emlékezik a hűvösebb időkre, amikor kávé, tea mellé kekszet ropogtatva méltatlankodott, hogy mikor köszönt be végre a nyár.

A sütitriatlon egzotikus versenyszáma következik:

Légkeveréses 190 fokon 12-15 perc

Hozzávalók:

20 dkg szobahőmérsékletű vaj (20-22 fokos szobákra gondolok, és könny csak azért nem gördül végig az arcomon, mert sisteregve elpárologna rögtön)
20 dkg mogyoróvaj (szobahőmérsékleten)
20 dkg kristálycukor
20 dkg barnacukor (az a ragacsos fajta)
25 dkg liszt
8 dkg kókuszreszelék
2 tojás
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál vaníliakivonat, vagy 1 csomag vaníliás cukor
csipet só

Ha nem súlyban, hanem térfogatban szeretsz mérni (cup), látni fogod, hogy ez is egy arányos sütemény: 2 cup a kétféle cukor, 2 cup a kétféle zsiradék, 2 cup a liszt és 2 a tojás is. Csak a kókuszreszelék az 1 cup, de hát annak nincs is szerepe az állag kialakításában, csak ízesítésre szolgál.

A vajat és a mogyoróvajat a cukrokkal habosra keverjük. Mint minden olyan receptben, ami vaj és cukor elkeverésével kezdődik (kekszek, brownie, muffin, tortalap), ne próbáljunk meg ezen időt spórolni. Kézi mixerrel legalább 10 percen át dolgozzunk, erősebb akaratúak akár 15 percet is eltölthetnek ezzel. Megvan itt is a fizikája a dolognak, de túl meleg van ahhoz, hogy forrást keresgéljek: hidd csak el.
A vajas-cukros keverékhez egyesével hozzákeverjük a tojásokat, végül a szódabikarbónával, sóval és kókuszreszelékkel elkevert lisztet. Akár be is hűthetjük sütés előtt (tehát előre is el lehet készíteni a tésztát, sőt, lefagyasztva is kibírja egy ideig). Kihűlt állapotában ugyan nehezebb lesz másfél-két centi átmérőjű golyócskákat szaggatni belőle, szobahőmérsékleten tartva a tésztát akár erősebb habzsákon is áttolhatod.
A kiszaggatott tészta tetejét játékos kedvedben villával diszítheted (domború oldalával lefelé egymásra merőleges csíkokat nyomhatsz a kekszekre). Sütés közben a keksz szétterül, ügyelj, hogy megfelelő távolságot tarts. A fenti mennyiségből két tepsi lesz nagyjából.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...