2012. október 21., vasárnap

Csészényi csokitorta (csokoládés cupcake)


Beköszöntött az ősz (közhely 1), lassabban száradnak a ruhák (közhely 2), az embernek ilyenkor kedve támad (közhely 3) egy-két szelet csokitortára (sajnos nem eléggé közhely). De ha már eljutottunk odáig, hogy háromig számoljunk, legalább ennyire lesz nagy kihívás csokis cupcake-et sütni. Arról, hogy mi is a cupcake, már értekeztünk korábban (értekeztünk, hö!), és mivel azóta sem sikerült jobb magyarítást találnom erre a süteményfajtára, egyezzünk ki egy olyanban, hogy mostantól a "csészényi XXtorta" cupcake-et takar. Hogy rímeljen, tegyük hozzá, hogy Chészényi István volt a legnagyobb magyar. Akinek ettől a szánalmas poéntól felfordult a gyomra, gyorsan nyugtassa meg az idegeit egy kis sütögetéssel.

Légkeveréses 160 fokon 18-20 perc

Hozzávalók:

10 dkg liszt
30 g kakaópor
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
10 dkg cukor
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 tojás
1 csomag vaníliáscukor, vagy 1 evőkanálnyi kivonat
1,2 dl tej

A lisztet, kakapóport, sütőport, és a sót egy evőkanálnyi cukorral keverd el. Habosítsd fel a vajat a maradék cukorral, majd keverd hozzá egyenként a tojásokat. Nem kell túl sokat teketóriázni, ez nem torta. Kisebb adagban ha sül, nem kell annyira parázni azon, hogy megfelelő stabilitást biztosítsunk a tésztának azzal, hogy nagyon alaposan keverjük el a zsiradékot a cukorral és a tojással. Felváltva adjuk hozzá a lisztes keveréket és a tejet, osszuk szét az előkészített 12 muffinkapszliban (ilyen szép színes papírkosárkákat a DM-ben lehet kapni olykor-olykor), majd süssük tűpróbáig.
Ha kisültek a tortácskák, pár perc állás után helyezzük át őket egy rácsra, így nem csapódik le a pára a muffintálca mélyedéseiben és nem áznak át a kapszlik. Jó félóra kell ahhoz, hogy teljesen kihűljenek, csak ekkor álljunk neki a diszítésnek az alábbi keverékkel:

10 dkg jó minőségű étcsokoládé (amit önmagában is szívesen megennél)
12 dkg porcukor
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 csomag vaníliáscukor, vagy 1 evőkanálnyi kivonat

Keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá az előzőleg vízfürdő felett, vagy mikróban megolvasztott, aztán szobahőmérsékletűre visszahűtött csokit. Ügyeskedjük a krémet habzsákba, és szórakoztassuk el magunkat a díszítéssel, vagy egyszerűen fogjunk egy kenőkést, és azzal kenjük meg a sütemények tetejét.

Arról, hogy hogyan együnk cupcake-et úriemberek/úrihölgyek módjára, itt egy kis tanvideó. Hálistennek ez a süti van olyan finom, hogy érdemes vele gyakorolni.

2 megjegyzés:

  1. szia, nagy rajongoja vagyok a blogodnak, az elso amire ratalaltam es kovetek - az, hogy kb egy honapja nem tettel fel uj receptet ugye nem jelenti azt, hogy nem jon tobb?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildikó! Nagy örömet szereztél a bejegyzéseddel - végre megérkezett a kép a lúdlábtortához, úgyhogy az a poszt már fel is került. Nemsokára többet is leszek konyhaközelben (most utazás, költözés, minden van), és akkor jön a többi is :) Ha esetleg van valami kívánságod, vagy ötleted, hogy mit főzzek/süssek, küldd bátran! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...