2012. december 12., szerda

Mandarintorta


Csak sikerült összeszednem magam annyira (már ami az új lakást illeti), hogy belevághassak a sütő felavatásába. Valami nagyon egyszerű receptet szerettem volna, némi csavarral persze, meg legyen azért némileg karácsonyi hangulata is... és akkor eszembe jutott a mandarintorta receptje. Az eredeti, Nigella-féle leírás szerint ez klementintorta, de magyarul a narancs és a kumkvat közötti összes variációt mandarinnak hívom (-juk), így egyezzünk ki most ebben a névben. A csavar a receptben meg egyrészt az, hogy a mandarinok héjastul kerülnek a tésztába, másrészt meg, hogy mandulaliszttel készül, így gluténmentesnek mondható. Az ízén túl meg azért is karácsonyi, mert nagyon sokáig eláll.

20-22 cm átmérőjű tortaformában, légkeveréses 175 fokon 45-55 perc

Hozzávalók:

6 tojás
25 dkg őrölt mandula (mandulaliszt)
22,5 dkg cukor
375 g klementin (ez 3 közepes méretű darab)
1 púpozott teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 csomag vaníliáscukor, vagy teáskanálnyi kivonat

A mázhoz:
1 mandarin leve, vagy a főzővíz
Annyi porcukor, hogy sűrűn folyó mázat kapjunk

A gyümölcsöket alaposan megmossuk, a szár maradékát kipöcköljük valahogyan, és hideg vízben feltesszük főni. Én a csokis-körtés piténél eltanult módszerrel egy darab sütőpapírral nyomattam le a klementineket, mert egyébként úsznak a víz színén. Másfél-két órán át alacsony tűzön főzzük. Hagyjuk, hogy az illat bejárja az egész lakást. Ha kész, kiemeljük a vízből (a főzővízre esetleg a mázhoz szükség lehet, de ha nem, konyhaillatosítónak megteszi még egy-két napig), lecsöpögtetjük, és félrerakjuk hűlni.
A mandulalisztet összekeverjük a cukorral, sóval és sütőporral. A tojásokat kicsit verjük fel (nem kell habosra, csak mintha rántottát készítenénk) A kihűlt főtt mandarinokat összeturmixoljuk (vagy nagyon apróra felvágjuk), és hozzákeverjük a felvert tojásokhoz. Két részletben hozzákeverjük a mandulalisztes keveréket, majd egy kivajazott, kapcsos formában tűpróbáig sütjük (ha biztosra akarunk menni, a forma alját béleljük ki egy darab sütőpapírral - könnyebb dolgunk lesz, az biztos). Ha nagyon erősen sülne a teteje, kétharmad időnél fedjük le egy alufólia-darabbal.
Miután elkészült, hagyjuk állni 10 percet, vágjuk körbe, és öntsük le a mázzal. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Ápdét: Az első adag viharos gyorsasággal fogyott el - nedves, krémesen puha a tészta, roppan a tetején a cukormáz, abbahagyhatatlan! Így a második adagnak is nekifogtam, mert egyszerűbb, mint a piskótakészítés. Mivel nem volt, csak két mandarinom, 15 dekára csökkentettem a cukor mennyiségét, és ribizlilekvárral pótoltam a hiányzó gyümölcsöt. Mhmhmhmhmhmhmhm... ejha!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...