2013. október 6., vasárnap

Pekándiós pite



Hosszabb elcsendesedés után következzék egyszerre két receptvariáció a pekándió főszereplésével. Azok kedvéért, akik nem a Gugli segítségével jutottak el idáig, mesélem, hogy az elmúlt fél év meglehetősen sok újdonságot hozott az életembe: új munkahely, új lakás, nagy volt a meleg is - kifogásokban nincsen hiány, hogy május óta miért is nem sikerült új posztot írnom. Tegnap este aztán erős szüvet gyűjtöttem, hogy akkor most aztán már tényleg megírom a citromos cupcake receptjét, de utolért a költözések legnagyobb átka: mivel a kipakolás óta nem használtam a fényképezőgépem adatkábelét, nem emlékszem, hogy hova tettem el. Amíg ez a probléma meg nem oldódik, sajnos kénytelenek leszünk beérni néhány kevésbé ínycsiklandó képpel - de ettől függetlenül a recepteket érdemes kipróbálni.

Valamiért annak idején nem került közlésre a pekándiós pite receptje, így következzék ez, és hozzá két recept: egy egyszerű, meg egy deluxe változat.

Mindkét verizióhoz szükséges 1 adag, 22 cm átmérőjű formába simított nyers pitetészta - alaprecept itt.

 Egyszerű pekános pite

200 fokra előmelegített sütőben 10, majd 180 fokon 30-35 perc

Hozzávalók:

2 tojás
1 evőkanál tej
20 dkg világos barnacukor
5 dkg kristálycukor
1 evőkanál liszt (akár el is maradhat)
10 dkg olvasztott vaj (melegen)
1 csomag vaníliáscukor, vagy teáskanálnyi kivonat
fél csipet só
15 dkg durvára aprított pekándió
5 dkg kisebb darabokra tört 50-60%-os csokival biztos nem jársz rosszul, de enélkül is megállja a helyét
Ha esztétikai élményt is szeretnél nyújtani, néhány szebb egész diódarabot tegyél félre díszítésnek

A két tojást egy habverővel alaposan verd fel, add hozzá a tejet. Ha úgy döntesz, hogy a kanálnyi lisztet nem hagyod ki, azt előbb a cukrokhoz keverd, így biztosan nem kell a csomókkal megküzdened. Alaposan keverd hozzá a cukrokat a tojásos-tejes keverékhez, majd miután a meleg olvasztott vajat is hozzáadtad, addig keverd, míg tartármártáshoz hasonló egynemű katyvaszt nem kaptál. Add a katyvaszhoz a pekándiót.
Ha úgy tartotta kedved, hogy csokit is csempészel a pitébe, először a tésztán egyenletesen oszlasd el a darabokat, majd erre öntsd a diós katyvaszt.
200 fokra előmelegített sütőben tedd, majd 10 perc után vedd vissza a hőfokot, majd addig süsd (nagyjából 30-35 perc), amíg a formát megrázogatva már nem mozog a közepe.
Hidegen, vagy maximum langyosan tálald, hogy a tölteléknek legyen ideje megmerevednie - ha esetleg úgy döntesz, hogy egy-egy gombóc vaníliafagyit teszel a szeletekre, biztosan nem szúrsz ki magaddal.


 Krémsajtos pekános pite

Na ez az, amihez nem úszod meg, hogy be ne szerezz kukoricaszirupot - a színtelen változatot nehezebb beszerezni, viszont a finomítatlan, sötét bioverzióhoz jobb füvesboltokban, vagy nagyobb üzletekben hozzá lehet jutni. Amit nekem sikerült vennem, az egy Belgiumból származó (tehát ki tudja, hol gyártott), Magyarországon újracsomagolt 100% Bio (akármit is jelentsen ez) kukorica maláta szirup - mivel életemben először ezzel a recepttel haználtam kukoricaszirupot, fogalmam sincs, hogy jó-e, vagy sem. A kukoricaszirup szobahőmérsékleten lassan folyó (hadd lőjem itt el a viszkozitás szót - ha már egy korábbi munkahelyemen lenyomtak a torkomon egy egész napos, kenőanyag-ipari tréninget), ugyanakkor kikristályosodásra kevéssé hajlamos képződmény - ebből le is vonhatod a következtetést, hogy milyen előnyökkel bír a mézhez, illetve cukorsziruphoz képest.

180 fokos sütőben 40-45 perc

Hozzávalók:

A krémsajtos réteghez:
20 dkg krémsajt szobahőmérsékleten
5 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor,l vagy teáskanálnyi kivonat
1 tojás

A tojást verd fel egy kicsit, keverd hozzá a többi hozzávalót, tedd félre.

A szirupos réteghez:
3 tojás
2,5 dl kukoricaszirup (~30 dkg)
5 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor,l vagy teáskanálnyi kivonat

 A tojást verd fel egy kicsit, keverd hozzá a többi hozzávalót tedd félre.

15 dkg durvára aprított pekándió

A tésztán simítsd el a krémsajtos réteget, a tetején egyenletesen oszlasd el a diót, majd óvatosan öntsd rá a szirupos keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben addig süsd, míg egy kis rázogatásra már fittyet nem hány (nagyjából 40 perc).

Az hagyján, hogy nagyon finom lesz, de a rétegek különböző textúráinak összejátéka szinte leírhatatlan. A tésztaréteg külseje omlós, a belsejét nedvesen puhává itatja a krém. A krémsajtos rétegen közvetlenül a diódarabok között átfolyt szirup karamellás öntetté fő, a pekán harsányan robban, búcsúzóul pedig a pite tetejére kisült cukros réteg szinte visszhangként, halkan kacagva roppan a nyelvünk hegyén. Majd a következő falattal az első ütemtől indul újra a keringő. Mondom, nehéz abbahagyni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...