2013. január 6., vasárnap

Egyszerű csokis keksz (chocolate chip cookie)


Megszakítjuk karácsonyi különkiadásunkat, hogy elmélázzunk ismét a dolgok rendjén: csodálatos dolog a chocolate chip cookie. Nagyon fejcsóválva csokicseppes keksz is lehetne a fordítás, de szükségtelen lefordítani, pláne fejet csóválni, mert olyan egyszerű az elkészítése, engem ráadásul teljesen lenyűgöznek a arányok: 3-3-2-2-1-1, ezek határozzák meg a receptünket.
3 rész liszt, 3 rész cukor, 2 rész vaj, 2 tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só - csak ennyit kell megjegyezned, és aztán már az ízesítés teljesen a te dolgod. Ráadásul a tészta fagyasztható is, így bármikor előkaphatsz egy adagot, ki sem kell olvasztanod, és húsz perc múlva már restellkedhet a váratlan vendég, hogy miért nem értesített előre a jöveteléről, akkor talán több sütit is kaphatott volna.

190 fokos sütőben 10-12 perc

Hozzávalók:
30 dkg liszt
14 dkg kristálycukor
16 dkg barnacukor (az a ragacsos fajta - ha nincs, üsse kő, kristálycukor is jó, de barnával tényleg finomabb)
20 dkg vaj (szobahőmérsékleten)
2 tojás (szobahőmérsékleten)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1-1,5 teáskanál vaníliakivonat
ízlés szerint 20-25 dkg keserűcsoki, fehércsoki, diófélék, magvak, szárított gyümölcsök, karamelldarabok - azért az ízesítőanyagok  összsúlya ne nagyon haladja meg a 30 dekát

A menet a szokásos: lisztet szódabikarbónával, sóval elkeverjük. Egy másik tálban felhabosítjuk a vajat, elkeverjük a cukorral - nem kell túlzásba vinni, nem tortát készítünk, 1-2 percnyi keverés után már adhatjuk is a tojást egyenként, majd jöhet a vanília, végül a lisztes keverék. Ha már minden egynemű, jöhetnek a csokidarabok és egyéb ízesítők. Érdemes a tésztát alaposan kihűteni (akár egy éjszakán át is hűtőben), de legalább addig, hogy szabad kézzel is jól formázható legyen - minél hidegebb, annál kevésbé ragad, ráadásul a pihentetés gondoskodik arról, hogy a nedvesség egyenletes legyen a tésztában - hacsak nem vagyunk különösen vernyogós kiskorúakkal megáldva, ne spóroljunk az idővel.
Ha a kihűtésen túlvagyunk, két evőkanállal, vagy még jobb, ha fagyiskanállal puttyogtassunk nagy közöket hagyva sütőpapírral kibélelt tepsire pingponglabdányi adagokat (standard nagy tepsin 9 fér el kényelmesen), majd az előmelegített sütőben addig süssük, míg a széle meg nem barnul (nagyjából 10 perc). Jobb, ha tömör golyókat csinálunk, sütés közben szétlapulnak maguktól. Minél egyformább a méret, annál egyenletesebb eredményt kapunk, ezért is jó a fagyiskanalas megoldás. Ízlés kérdése, hogy teljesen átsütöd-e a kekszeket, vagy a közepüket ragacsosra hagyod, ha az előbbi a kedvenced, adhatsz még 2-3 percet neki. A fenti méretezéssel nagyjából 3 tepsi kekszünk lesz a végén - hacsak nem követed a példámat, és egyszerre csak egy tepsit raksz meg, a többit lefagyasztod, és várod a váratlan vendégeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...