2013. január 10., csütörtök

Vízváry Mariska-féle halsaláta


Igen, igen, én is látom, hogy a kép nem mond sokat, ráadásul időm sem volt a szokásos próbasorozatra, mert ez az az étel, amiért képes a család minden tagja legyűrni a karácsonyi hajtás során felgyűlt feszültségét, és szelíden várni a sorát, míg végre szedhet egy adagot. Meg aztán ha egy idegen család fényképeit nézegetjük, nem is jár át bennünket semmiféle érzés, nem törnek elő az emlékek. Így csak azt tudom javasolni, hogy készítsd el a kedvenc karácsonyi ételedet, hívd fel a szeretteidet - igen, most, amikor elmúlt már Vízkereszt, eltűntek a díszek, eltűnt a fa is; most, ebben a különös fagyott időben, amikor az esti lámpák fényében egy-egy pillanatra úgy tűnik, mintha megtorpannának a hópelyhek: már nincsen ünnep, a tavasz még messze: ez a holtidő a legjobb a karácsonyi történetek felelevenítésére.
Ez a halsaláta csak egy pár éve került fel először az asztalra, de azóta nem tudunk meglenni nélküle: megcsinálja jóanyám majd' minden jeles alkalommal. Mert persze ennek is magas a macerafaktora, de legalább időben elválaszthatóak egymástól az elkészítés fázisai, így lehet vele tervezni előre, reménykedni, hogy másnapra is marad még, és őrizni a konyhát veszettül, mert félkész állapotában is rájár a család.
Vízváry Mariskáról bővebb információkért kérdezd Wikit, a szakácskönyvében igazi békebeli, nagypolgári receptek szerepelnek, következzék most egy közülük:

Hozzávalók:

0,5 kg keményebb húsú halfilé (a legjobb lazac, de lehet vegyesen is mindenféle)
só, bors

A sörtésztához:
2 tojás szétválasztva
2-2,5 dl sör
20 dkg liszt
só, bors
olaj a sütéshez

A tojássárgákat a sörrel, majd a több adagban hozzáadott liszttel keverd csomómentesre, fűszerezd. Óvatosan forgasd hozzá a felvert tojásfehérjéket, majd az előzetesen sózott-borsozott, hüvelykujjnyi kockákra-csíkokra vágott haldarabokat forgasd bele, majd süsd ki olajban. Szekérderéknyi papírtörlőre tedd a kisült halkockákat, hogy legyen mire csöpögnie az olajnak, majd őrizd, mint a szemed fényét, mert már így is nagyon finom, nem véletlenül épült valami ilyesmire a Brit Birodalom.

A mártáshoz:
3-4 dl tartármártás (recept a kaszinótojásnál)
3-5 gerezd aprított, vagy szétnyomott fokhagyma
10-15 dkg apróra kockázott savanyú uborka, esetleg kapribogyó, ha szereted

A kisült-kihűlt haldarabokat forgasd a fenti hozzávalók keverékébe. Rendelj el hírzárlatot 2-3 órára, hogy az ízek összeérjenek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...