2012. március 3., szombat

Bacon-sajt-póréhagyma quiche




Régóta érik már a quiche-készítés. Angolszász stílben készült pitét már sokszor csináltam, és nemrég rátaláltam egy videóra, amelyben Pepin mester készít Quiche Lorraine-t. Könnyek szöktek a szemembe a gyönyörűségtől: a gyakorlott, szeretetteljes mozdulatok, amilyen nagylelkűen bánik a hozzávalókkal, az angol kiejtése, ami olyan rossz, hogy ahhoz franciának kell lenned, hogy ne válj nevetségessé, és főként az, hogy a tésztához nem csak vajat, de zsírt is felhasznál. Ma végre eljött az ideje, hogy elkészítsem életem első quiche-ét.

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
8 dkg hideg vaj
8 dkg hideg zsír
2-3 evőkanál hideg víz
1 csipet só

A multifunkciós pitealaphoz felhasznált módszerrel omlós tésztát készítünk. De amíg a tisztán vajjal készített tészta kényes, törik, ha rossz napod van ragad, és mindent elkövet, hogy megkeserítse az életedet, ez a tészta sokkal lágyabb, könnyebben összeáll, azonnal nyújthatod, és kibélelheted vele a piteformát. Ha nagy leszek, lesz kivehető aljú quiche-formám is, de első próbálkozásra jó az ikeás, 24 cm-s kerámiaforma is. A tésztával kibélelt sütőformát tedd a hűtőbe 20-30 percre, közben ráérősen készítsd el a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:

5 dkg szeletelt bacon
15 dkg sajt (fajtája ízlés szerint: trappista, edami, satöbbi)
10 dkg póréhagyma

A bacont kisütjük meleg serpenyővel kezdve, majd felaprítjuk. A felkarikázott póréhagymát pár perc alatt megfuttatjuk a szalonnából kisült zsíron. A sajtot 1 centis kockákra felaprítjuk.

Hozzávalók a krémhez:

2 dl habtejszín
2 dl tej
4 tojás
só, bors
kakukkfű
szerecsendió

A tojásokat alaposan habard el, tedd hozzá a tejet és a tejszínt. Ez az öntet fogja krémmé szilárdulva összefogni a töltelékhez tett szárazanyagokat, így érdemes ehhez keverni a fűszereket is.

A kihűtött tésztára szórjuk a a sajtkockákat, a bacont, a póréhagymát, majd felöntjük a tejszínes krémalappal. Hogy könnyebben be tudjuk tenni a quiche-t a 200 fokra előmelegített sütőbe, érdemes a krémnek csak a 2/3-át ráönteni, majd quiche a sütőbe, ráöntjük a maradék krémet, rácsukjuk a sütőajtót, és 50 perc - 1 óra alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, 20 percig állni hagyjuk, majd erős önmérsékletet gyakorolva hagyunk egy szeletet másnak is.
Az egész quiche készítésből a sülési idő a legnehezebb. Most, hogy a posztot írom, még félóra hátravan, de azok az illatok, amik belengik a konyhát! És még pihentetni is kell! Jaj nekem!

Kiegészítés: időközben langyosra hűlt a quiche, és elfogyaszthattam az első szeletet. Leírhatatlanul jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...