2012. március 15., csütörtök

Mini cheesecake citrommázzal



Háromszor fogtam neki ennek a posztnak, de nem jött az ihlet. Pedig kipróbáltam mindent, fodrászokról való elmélkedést, tanulmányt a tojásról (mi a fenével etetik a tyúkokat, hogy ennyire sárga a tojás tél végén?), hogy már megint Philadelphia krémsajtra fanyalodtam, de mennyire megérte. Nincsen sztori, tanulság, morál. Ráadásul vesszek meg, ha párhuzamot vonok a külalak és a húsvét között: legyen egy étel azért jó, amilyen, nem pedig azért, mert hasonlít valami másra. A lényeg annyi, hogy ez egy zseniális recept, ideális arra, hogy gyereket vonj be a konyhai munkálatokba, mert egyszerű, vicces és nagyon-nagyon finom.

150 fokon, 18-22 perc

Hozzávalók 12 darabhoz:

10 dkg kekszmorzsa (alternatívák itt)
1 evőkanál cukor (akár barna)
5 dkg olvasztott vaj

Az olvasztott vajhoz keverjük a morzsát és a cukrot, majd egyenletesen eloszlatjuk a muffinkapszlik alján (nagyjából egy evőkanálnyi jut egybe). Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet.

50 dkg krémsajt
2 tojás
15 dkg cukor
1 csipet só

Az eredeti recept szerint 450 gramm krémsajt és 1 deci tejföl kell a krémhez, mert az amerikai mérték szerint 2 csomag Philadelphia pont 454 gramm. A tapasztalat szerint tejföl nélkül is tökéletes. Szokás szerint ügyelj arra, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, valamint, hogy úgy keverd össze a hozzávalókat, hogy minél kevesebb levegőt vigyél a krémbe. Oszlasd el a krémet a papírkosárkákban, majd előmelegített sütőben süsd ki. Akkor jó, amikor már csak a közepe moccan egy kicsit. Alaposan hűtsd ki, 3-4 óra kell neki, vagy elkészíthető akár előző nap is. Ha nincs kedved külön citrommázt gyártani, egy citrom héját azért érdemes (csak az íze végett, hö) belereszelni.

A multifunkciós citromkrémhez:
3 tojás
18 dkg cukor
1-1,5 citrom leve és héja
5 dkg vaj

Vízfürdővel játszunk: a hozzávalókat folyamatosan, habverővel kevergetve hevítsd, amíg a krém be nem sűrűsödik. Szemre ez akkor következik be, amikor a keverés közben kialakuló hab és a folyadék egyneművé válik. Alaposan hűtsd ki, eközben tovább fog sűrűsödni. A maradékot aztán elágazásos módszerrel fel tudod használni pitéhez, vaníliafagyi tetejére, tortakrémként, vagy csak úgy magában is.

Természetesen felszolgálható a muffinkapszliban, de ha még babrálni akarsz vele, könnyen lejön a papír a krémről. Forró vízbe mártott egyenes pengéjű késsel, vagy spatulával elegyengetheted a bordákat. Kedved szerint díszítsd citromkrémmel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...