2012. március 26., hétfő

Citromos-kókuszos kuglóf



Úgy kezded, hogy vasárnap délután van, a következő heted nem néz ki túl jól, és megpróbálod kihasználni az utolsó lehetőséget arra, hogy kifejts valamiféle kontrollt az életed felett, másrészt, hogy alkoss valamit, ami finom, édes és vígasztaló. A hűtőbe bámulós meditáció a következő eredményt hozza: van harminc deka vajad, négy deci tejszíned, négy tojásod, két szép citromod - irány a gugli. Legyen egyszerű, legyen gyors - hopp, egy újabb gondolat: rég nem használtad már a kuglóf-formát, módosítsuk a keresési paramétereket. Citrom, citrom, citromos piskóta jó mulatság, de minden a citromról szól mostanában, gondolkozzunk hát tovább. Egy zacskó kókuszreszelék, az is van. Legyen citromos-kókuszos kuglóf. Meg is van a recept. Kell bele kókusztej. Van? Az nincs, de van kókuszkrém, ami vízzel bővíthető. Oké, akkor írjuk fel a hozzávalókat egy cetlire és helyezzük át a hadműveletet a konyhába. A cetlis főzés hosszú távon nagyon vicces tud lenni, ha félévente előveszed az összegyűlt anyagot. Mivel a hozzávalókon kívül semmit nem írok fel, még az elkészítési módszert sem, izgalmas szórakozást nyújt, amikor megpróbálom utólag kisilabizálni, hogy mi is lehetett az eredeti szándék. De térjünk vissza a konyhába. Vegyük elő a hozzávalókat. Érezzünk zavart az erőben. Olvassuk át mégegyszer a cetlire írtakat. Rohanjunk vissza a géphez, hogy mi felejtettünk ki. Vakargassuk a fejünk búbját. Hát ebbe a receptbe tényleg nem kell tojás. Se vaj. Se tejszín. Egye fene, vágjunk bele.

175 fok, légkeveréses sütőben, 60 perc

Hozzávalók:
38 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
2 csomag vaníliáscukor
38 dkg cukor
1 doboz (4 dl) kókusztej
0,5 dl tej (vagy, ha teljesen vegán receptet szeretnél, vízzel pótold)
1,5 dl olaj
2 citrom héja és leve
10 dkg kókuszreszelék

A száraz hozzávalókat keverd össze (a kókuszreszelék kivételével) - ha van rá mód, mindig keverj cukrot a liszthez, ezzel biztosíthatod, hogy ne alakuljanak ki csomók. Másrészt az előzetes keverés felér egy szitálással. Harmadrészt a térfogatnövelő anyagok (szódabikarbóna, ill. sütőpor) egyenletesen oszlanak el így a tésztában.
A nedves hozzávalókat öntsd össze, majd a lisztes keverékkel részletekben dolgozd össze a tésztát. A legvégén forgasd bele a kókuszreszeléket. Elegendő ehhez egy kézi habverő, vagy fakanál, semmi technika nem kell hozzá. Öntsd a tésztát a kiolajozott-kilisztezett sütőformába. 1órán át, tűpróbáig süsd. Egy kenőkéssel választ el a formától a kisült tésztát, a kifordított kész kuglófot aztán porcukorral, vagy olvasztott fehércsokival, vagy egyszerű citromlé-porcukor mázzal díszítsd.
A kötelező minimális hűlési idő után osonj ki a konyhába, és vágj egy szeletet. Lepődj meg a kuglóf ropogósra sült kérge és a puha, szinte nedves belső adta kontraszton. Tegyél rá vaníliafagyit. Ismételd, amíg meg nem győzöd magad, hogy akármi is vár rád a jövő héten, a végén minden jóra fordul.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...