2012. április 5., csütörtök

Citromos-fehércsokis kuglóf


Gyerekes-felnőttes buliba voltam hivatalos a hétvégén. Gondoltam, erőt veszek magamon, és normálisnak tűnök, aki bírja a gyerekeket. Az első hármas adagból a kislány rögtön közölte is, hogy "Te buta vaaaaaaagy!" Emlékeztettem magam arra, hogy már elmúltam öt éves, és nem is téptem meg a kiscsajt - a gyerekbarát kuglófot viszont el is pakoltam rögtön, csak a buli vége felé zsebeltem be a dícséretet a felnőttektől. A képen látható alakzat egy szülinapi szilikonos kuglófformának köszönhető, de akármilyen hagyományos kerek, vagy lukas sütőformában jó lesz. Mit jó, az egyik legfinomabb sütemény, amit valaha is volt szerencsém elkészíteni.

175 fokon 55-60 perc

Hozzávalók:

30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
2 csomag vaníliáscukor, vagy 2 teáskanál kivonat
30 dkg cukor
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 tojás
2 citrom reszelt héja
20 dkg olvasztott fehércsoki
3 dl író

A mázhoz:
2 citrom leve
10 dkg porcukor

A szokásos módon járunk el: elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, és a cukor egyharmadát. Egy másik keverőtálban habosra keverjük a vajat a maradék cukorral és a tojásokkal, majd beledolgozzuk az olvasztott, egy kicsit visszahűtött fehércsokit és a citromhéjat. Végül a száraz hozzávalókat a vajas-tojásos keverékkel részletekben, az íróval összekeverjük. Még mielőtt csóválni kezdenéd a fejedet, hogy ne raccsoljak már, nem is lehet írót kapni, csak nagyon-nagy boltban, megnyugtatásul közlöm, hogy ha írót házilag nem is, de a tésztához szükséges folyékony-savas közeget könnyen és olcsón elő lehet állítani: két evőkanálnyi híján 3 deci tejhez 2 evőkanálnyi 10%-os ételecetet keversz, vársz 10 percet, és abrakadabra, nesze neked író. Randa lesz, meg büdös, mert az ecet kicsapja a tejet, tehát sütésen kívül emberi fogyasztásra alkalmatlan, de biztosítja a megfelelő hozzávalókat ahhoz, hogy a sütés közben a kellő kémiai folyamatok elinduljanak. Az ilyen módon nyert írót nagyon sok (elsősorban angol-amerikai) recepthez fel lehet használni, guglizgass kedvedre.
A kész tésztát kivajazott-kilisztezett formában 55-60 perc alatt süsd ki (bökd meg a biztonság kedvéért).
Ha elkészült, még mielőtt kiborítottad volna a formából, lyuggasd meg, és öntsd rá a kikevert máz harmadát. Várj pár percet, hogy beszívja a mázat, majd a kuglófot szabadítsd ki egy tálra és a maradék mázat csorgasd végig rajta. Hagyd, hogy teljesen kihűljön: belül tömör, mégis puha, a kérge savanykásan roppan. Nem bánom, ha nagyon jó gyerekekre sikerült szert tenned, adhatsz nekik (rókaikrek, Grétik előnyben), de azért tegyél félre magadnak is minimum két szeletet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...