2012. április 12., csütörtök

Sajtkrémes égetett tészta


Van néhány olyan főzéssel kapcsolatos szó és kifejezés, ami nagyon szerencsétlenre sikeredett (ld. halványító zeller, rumaroma, fakanál), az egyik legigazságtalanabb mind közül az égetett tészta. Az eredeti kifejezés a francia pâte à choux, ami nagyon-nagyon szabad fordításban jelenthetne káposztás tésztát, merthogy az égetett tésztából készített puffancsok emlékeztethetnének akár káposztafejekre is. Égetésről természetesen szó sincs, csak nagyon magas hőmérsékleten való sütésről. A tészta macerafaktora meglepően alacsony. A macerafaktor egy teljesen légből kapott mértékegység, az egy darab elkészítése és elfogyasztása közben eltelt, másodpercben mért idő aránya. Például a non plus ultra macerafaktora 150, azaz 150 másodperc az egy darab elkészítésére fordított idő, míg megenni csupán 1 pillanat - hát ezért nem csinálunk non plus ultrát, csak évente egyszer. Égetett tésztát viszont nagyon is érdemes, mert kevés hozzávaló, kis odafigyelés, egy közepesen jó sütő kell csak hozzá, a felhasználását tekintve pedig a variációk száma szinte végtelen. Az égetett tészta nem más ugyanis, csak egy meglehetősen íztelen burok különféle finom töltelékek számára. A legolcsóbb megoldás persze az, ha egy kanállal faljuk fel a maradék pudingot, tejszínhabot, fűszeres sajtkrémet, de az nem lenne annyira elegáns, így melegen ajánlom az égetett tészta elkészítésének kitanulását.

200 fok légkeveréses sütőben, 15-20 perc
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

10 dkg liszt
10 dkg vaj
1 dl folyadék (ami lehet víz is, tej is, vagy fele-fele)
3 tojás

Felforraljuk a folyadékot a vajjal, beleszórjuk a lisztet, és addig főzzük-kavarjuk, míg el nem válik az edény falától, és nagyjából egy darabbá áll össze a massza (ez nagyjából 2-3 perc). Lehúzzuk a tűzhelyről, átöntjük egy keverőtálba, kicsit széthúzzuk, hogy hűljön. A következő lépésben kezdjük el hozzákeverni a nyers tojást, így fontos, hogy a tészta ne legyen annyira forró, hogy rögtön kicsapja a tojásfehérjét. A tojásokat mindig egyesével adjuk hozzá, a következőt akkor, amikor az előző már teljesen elkeveredett. Nem nagyon lehet elrontani, ha csak egy kicsit is odafigyeltünk (és mondjuk a biztonság kedvéért előzetesen megnéztünk néhány tanvideót a jutyúbon), nyúlós, mégis stabil, fényes, sárga tésztát kapunk. Ragadni fog. Rá se rántsunk. Ügyeskedjük bele egy habzsákba, puttyogtassunk 2-3 cm átmérőjű halmokat sütőpapírral borított tepsire, ügyeljünk arra, hogy elég hely maradjon a puffancsok között, mert minimum kétszeresére nőnek. A hegyes kis csücsköt, ami akkor alakul ki, amikor a habzsákot elszakítjuk a kinyomott halomtól, nedves kézzel toljuk vissza, hogy ne égjen meg. Előmelegített sütőben, a sütőajtó nyitogatásától magunkat visszafogva süssük szép pirosra.
Miután kisültek a puffancsok, még forrón egy evőpálcikával, vagy más egzotikus eszközzel szúrjunk lyukat mindegyik aljára, és fejjel lefelé hagyjuk teljesen kihűlni őket. Erra azért van szükség, hogy a sütés közben keletkezett gőz, ami eddig a pontig olyan jó szolgálatot tett a tészta megnövesztésében, távozhasson a kialakult üregből, és ne áztassa el a tésztát, miután kihűlt. Természetesen, ha a krémet nem egy csöves habzsákkal akarod betolni, hanem olyat szeretnél, mint a képviselőfánk, akkor a felszúrás helyett tökéletes, ha levágod a puffancsok tetejét.
Miután kihűltek, tetszés szerint töltsd meg a puffancsokat bármivel. Én a mini cheesecake sütése után maradt 25 dkg krémsajthoz kevertem apróra vágott snidlinget, belereszeltem egy kisebb gerezd fokhagymát, némi sót és borsot, és a szúrt lyukakon át habzsák segítségével töltöttem meg a sütit. De már most gondolkozom egy citromkrémes-tejszínhabos kombón (citromkrémhez a recept a mini cheesecake-nél), vagy működhet akár egy olyan is, hogy hidegen kikeverhető mogyorós Aranka krém bele, és forró karamellel vékonyan megcsíkozni a tetejét, vagy vaníliás tejszínhabbal megtölteni, forró csokimázzal leönteni, bármi, bármi, bármi jó!

3 megjegyzés:

  1. A receptet még nem próbáltam - most fogom -, de a humorod az tetszik :) Julcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, és sok sikert! Majd írd meg, hogy hogy sikerült! :)

      Törlés
  2. Egyszer már megcsináltam és sikerült. Semmi idő alatt elfogyott. Szóval sikerélmény. Köszi. Én is szeretem, ha van humora valakinek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...