2012. április 5., csütörtök

Medvehagymás-márványsajtos quiche


Az eredeti terv szerint húsvétra viszek a családi banzájra sütit. Az anyai kívánság az volt, hogy legyen valami kuglóf, a tetejére meg tojáscukor, de mivel mostanában különös örömöt érzek, miközben azt számolgatom, hogy lassan negyedszázada hányok fittyet a szülői intelmeknek, azt találtam ki, hogy mini cheesecake lesz citrommázzal, mert az egyrészt kinézetre kis magyarázkodással húsvétinak minősíthető, másrészt Malaszttal Teljes is felírta magát egy adagra. Kis kitérővel eljutottam a Skála-piacra, ahol éppen volt az olcsó krémsajtból (emlékeztetőül: dán krémsajt, jobb, mint a Philadelphia, ráadásul csak 1500 forint kilója). Eladólány nem sokat teketóriázott, és rábeszélt a másfél kilós egész doboz megvételére (nesze nekem up&cross selling). Így kezdett elágazni a terv megint: hogyan használjam fel azt a fél kiló krémsajtot, ami nem kell a sütibe. Lelki szemeim előtt égetett tészta puffancsok kezdtek kerekedni, megtöltve snidlinges-petrezselymes krémsajttal, de pont még mielőtt megindult volna a nyálelválasztás, bejelentkezett Malcsi, hogy édesanyja jóvoltából kis háztartásunk szert tesz némi medvehagymára. Amikor egy édesanya azt mondja, hogy "némi", azt természetesen úgy érti, hogy a Sivatagi Vihar hadművelet idejére teljes ellátást biztosító mennyiséggel lát el. Kezdődhetett hát a fejvakarás, hogy egy hét alatt hogyan használjunk fel háromnegyed kiló medvehagymát. Csak szólok, hogy az tetemes mennyiség: a piacon ötdekás csokrokért számítanak fel jó magyar forintokat, a receptek 1-2 csokornyi levélben számolnak.
Közepes tehetségű ponyvaíró a hét történéseire alapozva megírhatna egy kémtörténetet a Medvehagyma visszanéz címmel a héten készülő ételek alapján. Mivel quiche-sel kezdtem, az első fejezet címe: A francia kapcsolat.


200 fokon 50-60 perc

Pitealap a szokásos

A belevalók:
10 dkg medvehagyma félcentis csíkokra vágva
10 dkg krémsajt
10 dkg márványsajt
2 dl tejszín
2 dl tej
4 tojás
só, bors, szerecsendió

"S. sohasem értette igazán Párizst. A főhadiszálláson az eligazítás végén irígykedve súgtak össze a háta mögött a kollégák, felemlegetve saját élményeiket: a koravén tekintetű lányokat, a Szajna-partot, a mindenre kapható pincéreket, de S. egyre növekvő aggodalommal kezdte meg a küldetésre való felkészülést."
Jahogy a recept:
Miközben a sütőformába nyújtott tészta a hűtőben pihen egyet, keverjük össze a tejet, tejszínt, tojásokat, szobahőmérsékletű krémsajtot, és ízlés szerint fűszerezzük. A tésztára szórjuk rá a felvágott medvehagymát, morzsoljuk a tetejére a márványsajtot, majd öntsük fel a tojásos-tejszínes keverékkel. Süssük készre, jó húsz percnyi pihentetés után érdemes elkezdeni enni, de az az igazság, hogy hidegen a legjobb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...